Złociste i mega długie Golden Longs od McCain

Czysta przyjemność chrupania, idealnie złocista skórka, wyśmienity smak i aromat, a także perfekcyjna długość – oto, co wyróżnia frytki Golden Longs firmy McCain wśród rywalek. Nic dziwnego, że są niezrównane w swojej klasie.

W myśl wierzeń Inków ziemniak jest warzywem boskim, któremu stawiano pomniki. Złoto zaś, jak wiadomo, to kruszec godzien bogów właśnie, nie powinno zatem nikogo zaskoczyć, że Golden Longs zachwycają swą złocistą skórką i niezwykłym, boskim wręcz smakiem. Są niesamowicie długie, a zarazem cieniutkie, co gwarantuje ich niezwykłą chrupkość i wyśmienity smak.

Inkowie przyrządzali ziemniaki na różne sposoby, a wpływ tego warzywa na starożytną kulturę Peru był ogromny. Używali oni ziemniaków nawet do przepowiadania przyszłości i pogody. Dzisiaj wiemy, że choć w tej funkcji się nie sprawdzą, to są jednak bogatym źródłem ważnych składników pokarmowych, minerałów, witamin czy węglowodanów złożonych, które dostarczają energię i zapewniają długotrwałe uczucie sytości. Zawarty w nich potas i magnez wzmacniają serce i układ nerwowy, żelazo jest niezbędne do produkcji krwi, a mangan i miedź uczestniczą w wielu procesach fizjologicznych. Ziemniaki zaopatrują ponadto organizm w witaminę C, która zwalcza wolne rodniki i poprawia odporność. To tylko niektóre z dobroczynnych działań tego warzywa, a wbrew przekonaniom niektórych wcale nie tuczą - 100 g gotowanych ziemniaków ma tylko 85 kcal, czyli mniej niż ta sama ilość makaronu lub ryżu.

Tajemnica niepowtarzalnego smaku frytek Golden Longs tkwi właśnie w wysokiej jakości składnikach, 100% oleju słonecznikowym i wyjątkowej recepturze. McCain używa do produkcji wyłącznie oleju roślinnego, składającego się z klasycznego oleju słonecznikowego oraz wysokooleinowego oleju słonecznikowego. Dzięki temu nie więcej niż 20% zawartości stanowią nasycone kwasy tłuszczowe. Z kolei obecność  oleju wysokooleinowego sprawiła, że mieszanka zyskała stabilność termiczną, dzięki czemu wszystkie produkty McCain są bezpieczne i smaczne.

Jak przygotować Golden Longs McCain?

Wyjątkową zaletą frytek Golden Longs McCain jest możliwość przygotowania ich na trzy sposoby:

1.      Piekarnik:

Rozgrzać piekarnik do 220°C (używając funkcji termoobiegu 200°C). Zamrożone frytki rozłożyć płasko na blasze. Nie dodawać żadnego tłuszczu. Piec na środkowym poziomie piekarnika przez ok. 15 minut aż do uzyskania jasnozłotego koloru frytek. Nie przyrumieniać za bardzo! Zalecamy przewrócić frytki na drugą stronę po upływie połowy czasu pieczenia.

2.      Frytownica

Rozgrzać olej do 175°C. Zamrożone frytki smażyć przez około 3 minuty aż do uzyskania jasnozłotego koloru. Nie przyrumieniać za bardzo! Po usmażeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu.

3.      Patelnia:

Rozgrzać niewielką ilość tłuszczu na patelni. Zamrożone frytki rozłożyć płasko na patelni i smażyć na średnim ogniu do uzyskania jasnozłotego koloru frytek. Nie przyrumieniać za bardzo! Dla uzyskania optymalnego rezultatu zalecamy piec zamrożone frytki zgodnie z podanym czasem i temperaturą aż staną się jasno złote i chrupiące. Przygotowując mniejsze porcje odpowiednio skrócić czas przygotowania.

Propozycja podania:

Krewetki w sosie z limety

Składniki dla 2 osób:

 

Przygotowanie:

1.      Upiecz McCain Golden Longs według instrukcji na opakowaniu.

2.      Umyj w ciepłej wodzie limetę, osusz i zetrzyj z niej skórkę. Jogurt zmieszaj ze śmietaną, dodaj skórkę limety i sok wyciśnięty z połówki limety.

3.      Dip dopraw do smaku pieprzem cayenne i solą.

4.      Krewetki podgrzej na patelni. Serwuj McCain Golden Longs z gorącymi krewetkami i kawałkami limety oraz dipem.

Czas przygotowania: 30 minut